Zelený ječmen pro zdraví? Víme, jak si ho vypěstujete


Zelený ječmen byl před pár lety úžasný trend na jarní detox. Popíjení nevábně vyhlížející tekutiny nahrazovalo při některých dietách snídaně, dobíjeli si jím energii mladé dívky, sportovci i dámy v letech. Název zelený ječmen je však zkreslující, ve skutečnosti mluvíme o mladém ječmeni – jsou to stébla ječmene, který ještě nestihl dozrát. Je to takový zázrak, jak ho popisují mnohé reklamy na vitaminové doplňky? Je to sporné, zejména ne ve formě, v jaké je běžně dostupný. Když chcete získat skutečnou kvalitu, často si musíte připlatit.
ječmen obecný
Prášek ze zeleného ječmene se vyrábí lisováním stébel nebo sušením a následným mletím na jemné částečky. Na to, aby si zelený ječmen zachoval plnohodnotnou dávku vitamínů, minerálů a byl pro naše tělo skutečným přínosem, potřebuje šetrné zacházení. Právě proto je vhodné vypěstovat si ho doma. Zejména proto, že na pěstování nepotřebujete žádné speciální podmínky, stačí vám univerzální substrát, mělčí nádoba a voda, případně kus alobalu.
ječmen v květináči

Jak na to?

Na pěstování zeleného ječmene nepotřebujete kromě semen nic speciálního. Ječmen je obilovina, která klíčí opravdu rychle, vyroste vám téměř před očima. Do mělké nádoby nebo plechu nalijte vodu a nasypte semena. Odložte na tmavé místo. Po 24 hodinách vodu slijte, ječmen opatrně vyjměte a do nádoby nasypte substrát. Stačí pouze několikacentimetrová vrstva. Na udusaný substrát nasypte rovnoměrně namočená semena a zasypte tenkou vrstvou substrátu – pouze tak, abyste je zakryly, a postřikovačem jemně zvlhčete. Pak můžete položit na nádobu alobal, který po 24 hodinách odstraňte, ječmen mezitím začne klíčit a pomalu se prodírat substrátem. Mladé rostlinky zavlažujte rosením, ideálně jemným rozprašovačem, klidně i každý den, pokud bydlíte v sušším bytě. Pokud máte doma vlhko, nechte substrát jemně proschnout, aby se vám nezačaly mezi rostlinami šířit plísně. Zalévejte pouze odstátou vodou pokojové teploty, nehnojte ani nijak jinak nepřidávejte živiny, vše důležité má již ječmen v sobě. Po pár dnech máte přibližně 15 cm stébla připomínající travičku, které můžete konzumovat.