Jak se vyznat ve složení šampónů


Chemie v kosmetice je stále hojně diskutovaným tématem. Více a více si všímáme toho, co na své vlasy používáme. Co způsobuje alergie, jaká je odbouratelnost a vliv na naše zdraví. Drogerie se tak rázem rozrostly o bio oddělení, nebo minimálně o regály s “eko friendly“ produkty. Bohužel se ale také stále častěji najdou takové vlasové přípravky, co se tváří velmi přívětivě, disponují vysokou cenou, ale po otočení a přečtení etikety si s obsahem nezadají s polévkou ze sáčku. Pojďme se v tom tedy malinko zorientovat.

květinky na talíři

Základ tvoří sulfáty. Sodium Lauryl Sulfate (SLS), nebo Sodium Laureth Sulfate (SLES), přičemž ten druhý zmíněný je k vlasům šetrnější. Sulfáty jsou aktivní mycí látky, které zajišťují pěnivost. U bio produktů se setkáte často s jejich náhradou, a to Coco-Glucoside, který jak už název napovídá, je z kokosového leje.

Další složkou je PEG, neboli Polyethylenglykol. Označují se tak směsi sloučenin z polymerů, nejčastěji se setkáme s označením PEG 40. Zlepšují prostupnost látek do pokožky a tím vstřebávání. Bohužel jsou ale v přírodě neodbouratelné, vyrábějí se většinou z ropy a jsou neoficiálně označovány jako karcinogenní.

Silikony zajišťují hladkost vlasu a to tím, že povrch vlasu uhladí a uzamknou. Což u neregenerovaných vlasů může být velký problém, protože se k nim tak již nemůže dostat další výživa.

kudrlinky na vlasech

Parabeny zastávají v kosmetice roli konzervantů, tedy zabraňují množení bakterií a prodlužují trvanlivost. Většinou jsou ve složení vypsány jako E a trojciferné číslo, například E126. Bohužel ale mají stejné vlastnosti, a to je prokázáno, jako ženský hormon estrogen, proto mohou způsobovat potíže s hormonální nerovnováhou na kůži

Syntetické parfémy. Na lahvičce je najdeme jako Parfum či Fragrance.

Označení CI následované číslem je označení použitého barviva. Například CI 77947 – oxid zinečnatý.

Ftaláty, látky uvolňující formaldehyd – například Diazolidinyl urea. Tyto jsou v kosmetice zakázány a mohou být zdravý nebezpečné – pozor na ně!

Šampony mohou dále obsahovat extrakty a přírodní látky.

Jako například Aloe Barbadensis Leaf Extract šťáva z listů Aloe vera, má gelovitou konzistenci, zklidňuje vlasovou pokožku, navrací přirozenou vlhkost.

Hydrolyzovaný keratin – je základní stavební jednotkou vlasu, uhlazuje a vyživuje. Získává se nejčastěji z ovčí vlny.

Kyselina Hyaluronová – regeneruje, hydratuje

Arganový olej (Argania Spinosa Kernel Oil) – bohatý na vitamín E, podporuje růst vlasu

Bambucké máslo neboli Karité (Parkii Extract nebo Shea Butter), uhlazuje.