Kam se betonové ploty hodí, a kde je naopak vhodnější jiný typ


Kdo vlastní nějaký pozemek, především u rodinného domu ale i u chaty či chalupy, jistě uvažuje na jeho oplocením. Koneckonců je to jedno z nejzákladnějších opatření proti zlodějům. Otázkou ovšem je, jaký typ zvolit. Výběr na trhu je koneckonců velmi široký.

Materiálem, který je často považován za nejlepší, je beton. Tomu také odpovídá jeho cena, i když je potřeba přiznat, že ani zpracování či výstavba rozhodně nejsou levné, což výslednou částku také navyšuje. Navzdory tomu je často prezentován jako něco, co se hodí prakticky na každou zahradu.

betonový plot s průzory

Tak tomu samozřejmě není. Otázka, kam se betonové ploty hodí Montáž MPC, nemůže být zodpovězena jednoduchým „všude“. To totiž není ani zdaleka pravda. Jsou totiž i případy, kdy je lepší využít jiný typ.

V první řadě je problémem již zmíněná finanční, ale i časová náročnost výstavby. Zdaleka ne každý má dostatek peněz, aby si jej mohl dovolit, a rozhodně nestojí za to se kvůli plotu zruinovat. Je tedy dobré najít kompromis mezi efektivitou a našimi finančními možnostmi.

Dále je to fakt, že přes něj není, na rozdíl od pletiva, dobře vidět. To samozřejmě oceníme, pokud bydlíme například na vesnici vedle frekventované silnice a nechceme, aby nám každý koukal na pozemek, zejména pokud blízko něj máme například bazén.

klasický betonový plot

Pokud však bydlíme na samotě, kde se navíc nabízí krásný výhled do okolí, pak rozhodně chceme vidět každého přicházet již z dálky, nehledě na to, že chceme mít pokud možno nerušený pohled do krajiny.

Jako kritérium je také dobré uplatnit estetické cítění. Je dobré si například přiznat, že ke klasické dřevěné roubence se rozhodně nehodí. Naopak vynikne u klasických rodinných domů, kde může dokonce ladit s jejich barvou.

Zkrátka je zde vidět, že ani výběr vhodného oplocení není ani zdaleka tak jednoduchý, jak by se nám na první pohled mohlo zdát. A je určitě dobré mu věnovat pozornost, jakou si zaslouží.