Jak vypěstovat kvalitní rostliny



Při pěstování silných a zdravých rostlin musíte dodržet několik zásad. Je důležité připravit a hnojit půdu, tak aby byla stále úrodná s potřebnými živinami podstatnými pro růst.

Hnojiva jsou základem úrodné a krásné zahrady. Na vašem rozhodnutí bude, zda zvolíte hnojiva organická průmyslově vyráběná nebo hnojiva přírodní.

Průmyslová hnojiva mají rychlejší nástup účinků, zajišťují dostatečnou výživu rostlin, ale také mohou být zatížením pro půdu.
klíčící rostlina

Přírodní hnojiva zajišťují také výživu rostlin, ale pečují zároveň i o úrodnost půdy. Účinně přispívají k tvorbě humusu, díky kterému se stává půda více kyprou.

Mezi organická hnojiva patří

       kompost

       hnůj

       kvašené rostlinné výluhy

Další velmi oblíbená hnojiva jsou granulovaná pro své jednoduché použití. Kravský hnůj, slepičí, koňský nebo trus mořských ptáků. Použít můžete, ale i obyčejný popel.

U použití minerálních hnojiv je důležité dodržet správné dávkování, jinak můžete rostliny popálit. Vhodná jsou hlavně pro nádobové rostliny.
rostlina v dlani

Chcete-li si vyrobit svoje bio hnojivo je ideální výluh z kopřiv. Kromě dusíku, fosforu, draslíku, zinku a železa obsahuje mnoho stopových prvků.

Nasekané kopřivy vložte do nekovové nádoby a do tří čtvrtin zalijte dešťovou vodou. Dva až čtyři týdny bude výluh kvasit. Kvašení provází nepříjemný zápach, ale nenechte se od používání odradit. Budete překvapeni účinností. Poté co výluh získá tmavou barvu, je připraven k použití. Můžete ho použít k hnojení ovoce, zeleniny, květin i okrasných keřů.

Výluh lze připravit i z jiných rostlin, například z kostivalu, který prospívá hlavně rajčatům a lilkům. Na přípravu výluhu je možné použít také zbytkové části kapusty nebo červené řepy.

Dalším důležitým faktorem pro úspěšné pěstování je důkladné prokypření a odplevelení půdy. Zbavte zeminu plevele i s kořínky a řádně půdu zryjte.


Jak vypěstovat kvalitní rostliny
Ohodnoťte příspěvek
ebook-hvezdne-bricho-za-6-tydnu-728x90-1495697956-1496178148-1500994616.jpg