Speciality francouzské kuchyně


Speciality francouzské kuchyně

Francie je proslulá svou vysokou gastronomií. Nejlepší šéfkuchaři ze všech koutů světa se v proslulých francouzských restauracích učí, jak připravit chuťově lahodná jídla a jak je stejně líbivě prezentovat na talíři. Právě Francie dala světu ty nejlepší gastronomické encyklopedie a příručky, včetně nejproslulejšího průvodce Michelin. Michelinské hvězdy jsou nejvyšší metou pro každou restauraci na světě. Jejich zisk je však dosti obtížný a udržet si nastolený standard je možná ještě těžší. V Paříži můžeme ochutnat jídla, která jsou charakteristická pro různé oblasti Francie. K chutnému jídlu bezesporu patří také neméně kvalitní luxusní vína. Francie sama se pyšní několika vinařskými oblastmi, které již dlouhá léta produkují víno té nejvyšší kvality.

syr

Typická francouzská jídla

Pojem „coq au vin“ asi slyšíte poprvé. Ovšem pod tímto názvem se v překladu schovává proslulý „kohout na víně“. Nenechte se však zmást, neboť kohout na víně se typicky připravuje z kuřecího masa. Kuřecí se nejprve marinuje ve víně, pak se přidají kousky slaniny a vše se dusí spolu s houbami, česnekem a kořením.

Cassoulet je poměrně syté jídlo, které se připravuje z bílých fazolí a masa. Vše se pomalu vaří ve speciální keramické mísa, zvané cassole. Tradičně pokrm obsahuje vepřové, kachní a husí maso a klobásu.

vecere

Tradiční pochoutkou jsou francouzští šneci. Jsou obvykle podáváni jako předkrm. Ovšem tento pokrm nelze připravit z jakýchkoli šneků. Někteří nejsou jedlí, jiný zase nejsou dostatečně velcí. Šneci jsou bohatým zdrojem proteinů a přitom obsahují jen minimum tuku. Konzumují se speciální vidličkou.

Žabí stehýnka jsou další typicky francouzskou specialitou, i když jsou hojně rozšířena i v jihovýchodní Asii. Chuťově by se dala přirovnat ke kuřecímu masu. Žabí stehýnka jsou často osmažená v trojobalu.