Káva jako business, káva jako styl života. Káva jako fenomén


Káva se pila, pije se a pít se bude. S tímto projektem nezkrachujete, pokud jej budete připravovat od srdce. Na kávě se dá vydělat. Vy koupíte zdánlivě obyčejnou kávu, ale vykouzlíte z ní milionový nápoj. S trochou kreativity, kvalitním přístrojem a notnou dávkou vědomostí. Lidé se nebojí zaplatit stokorunu za chvilkové teplé opojení. Naši předkové by si jistě klepali na hlavu, proč se utrácí hříšné peníze za obyčejná zrna. Ovšem není káva jako káva. Vedle stále velmi oblíbené filtrované kávy se objevují nové a nové druhy tohoto nápoje, především z Itálie a Ameriky. Ve všech však najdeme příznivě působící látky.
kávová semena

Kávu podáváme vždy v pohodovém sezení. Proto se káva pije tak, že podšálek vezmete do levé ruky a vždy po několika doušcích odkládáte se šálkem na stůl. Výborná káva nevyžaduje ani zákusek. Ve vybraných kavárnách se káva servíruje se skleničkou vody a mini oplatkou.
Kdysi šlo o luxusní nápoj lepších vrstev společnosti. Dnes se stal všední záležitostí. Pokaždé, když ucítíme vůni kávy, začneme se těšit na krátkou relaxaci nad čerstvě zalitým šálkem kávy.
V dnešním světě káv je ale těžko se orientovat. I vám je trapně se donekonečna ptát, jakou kávu nalézáte v nápojovém lístku? Tak čtěte dále.
capuccino ve skle

Káva – zvaná Espreso
Espreso – malé, silné a černé, takové je mají rádi Italové, to je „jejich káva“. Espreso se těší oblibě i u nás. Při jeho přípravě prochází horká voda pod velkým tlakem přes mletou kávu, čímž se z ní vyloučí méně dráždivých látek a kofeinu. Díky tomu malý šálek silné kávy povzbudí, ale ne tolik jako filtrovaná káva. Espreso je základem pro další speciality.
Espreso macchiato– malá porce mléčné pěny přidává klasickému espresu nádech jemnosti.
Cappucicino – právě „kapučíno“ se skládá z espresa, horkého mléka a mléčné pěny. Od každé složky přijde do šálku asi třetina.
Laté macchiato– nový favorit mezi kávami se servíruje ve sklenici. Laté s připravuje ze stejných dílů horkého mléka, espresa a mléčné pěny. Nejdříve se do sklenice nalije horké mléko, pak pěna a nakonec espreso.
red káva

Trocha kávové biologie
Káva pochází z arabského kaweh, které v překladu znamená sílu, pevnost, energii. Než kávovník vyprodukuje kávové boby, trvá to šest let. Kávovník je keř měřící až pět metrů, s tmavými oválnými listy. Jeho plody jsou červené bobule, v nichž jsou uložena vždy dvě semena.