Uvařte si jáhlovou kaši


Jáhly jsou šetrně oloupaná a vyleštěná zrnka prosa. Byla oblíbenou potravinou již našich předků Slovanů. Později, ve středověku, byly jáhly drahé a vařily se jako sváteční jídlo, protože je proso náročné na pěstování, neboť se musí se často plít. Nedlouho poté jáhly nahradila rýže. Jáhly jsou pokrmem lehce stravitelným, který je velmi jednoduchý na přípravu. Mohou se podávat například:
o jako příloha k rozličným pokrmům
o jako zavářka do polévek
o jsou vhodné do kaší
o přidávají se do salátů
o mohou se přidávat do dezertů
proso na poli

Příprava jáhel

Jáhly je třeba nejprve před přípravou několikrát spařit v horké vodě, aby se odstranila jejich hořká chuť. Po té je vaříme v osolené vodě, do které jsme přidali trošku oleje. Následně jáhly vaříme bez míchání patnáct minut. Mohou se přidávat:
o do zeleninových pokrmů
o do luštěnin
o do moučných pokrmů
o do masových a rybích pokrmů
o do palačinek
o do karbanátků
Velmi oblíbené jsou jáhlové kaše na slaný způsob, nebo sladké s mákem, či s rozinkami. Kdysi se připravovaly z jáhel
o knedlíky
o škubánky
o pomazánky
o nákypy
o sladký jahelník

Vliv jáhel na lidské zdraví

Jáhly mají vysokou výživovou hodnotu, neboť obsahují množství minerálních látek, jako jsou:
o draslík
o hořčík
o fosfor
o měď
o železo
o zinek
o vlákninu
o vitamíny skupiny B
žluté proso
ü Jáhly jsou blahodárným produktem pro lidské zdraví. Díky vysokému množství fosforu napomáhají v prevenci a léčbě depresí a únavy.
ü Navíc jsou jáhly snad jedinou zásaditou obilovinou, proto jsou vhodné pro konzumaci při žaludečních obtížích.
ü Neobsahují lepek, a tudíž jsou vhodné pro bezlepkovou dietu.
ü Ve východních zemích se jáhly uplatňují v lidové medicíně jako prostředku k léčbě sleziny a slinivky břišní.
ü Jsou vynikající potravinou pro diabetiky.
ü Jáhly obsahují značné procento křemíku, který je významným antioxidantu. Zároveň podporuje růst a zachování zdravých zubů, nehtů a vlasů.